El Castell de Gelida

El Castell de Gelida

Historia

Les edificacions que formen el Castell de Gelida són el resultat d’una multiplicitat d’obres realitzades al llarg de gairebé un miler d’anys.
El Castell de Gelida s’estén sobre un esperó rocós delimitat pels torrents de Cantillepa i de Sant Miquel. Documentat des de l’any 945, el castell forma part de la línia de fortificació que controlava el Penedés, un territori fronterer on entraven en contacte els comtats catalans i Al-Àndalus.
Del segle X daten la torre inferior, una torre de planta poligonal irregular situada a la part superior i l’església de Sant Pere, esmentada per primer cop l’any 998. L’església fou la parròquia del terme del Castell de Gelida i, des dels seus orígens, el seu entorn acollirà el cementiri. La recerca arqueològica ha posat al descobert nombroses tombes antropomorfes dels segles X i XI.
A l’any 1108 al Castell de Gelida va ser aturada la incursió almoràvit que va arrasar tot el Penedès i destruí el castell d’Olèrdola.

El Castell inicià una de les èpoques més pròsperes sota la propietat de banquer barceloní Berenguer Bertran, el qual l’adquirí el 1367 i el transformà en un palau residencial d’estil gòtic. Fou enterrat en unbell sarcòfag gòtic que encara es conserva a l’esglesia.El 1465 hi feu estada durant tres setmanes el rei Pere IV, Conestable de Portugal.

Visites guiades:

Visita a l’exposició permanent i l’església de Sant Pere del Castell
Recorregut guiat pel recinte inferior del castell que inclou un audiovisual sobre la història del castell i la relació del castell amb el territori que l’envolta, i la visita guiada a l’església de Sant Pere i visita lliure a l’exposició permanent del Centre d’Interpretació.
Duració: 30 minuts
Preus: 2 €. Gratuïta per a menors de 9 anys.

Visita general
Recorregut guiat pel recinte inferior del castell que inclou un audiovisual sobre la història del castell i la relació del castell amb el territori que l’envolta, i la visita a l’església de Sant Pere i a l’exposició permanent del Centre d’Interpretació.
Duració: 45 minuts
Preus: 3 €; 2,5 € estudiants i carnet jove, jubilats i grups (mínim 12 persones); 1 € socis de l’AACG. Gratuïta per a menors de 9 anys.Visita general i tast
Recorregut guiat pel recinte inferior del castell que inclou un audiovisual sobre la història del castell i la relació del castell amb el territori que l’envolta, i la visita a l’església de Sant Pere i a l’exposició permanent del Centre d’Interpretació. Com a cloenda es fa una degustació d’unes postres, vi piment i neules, elaborat seguint receptes de cuina medieval. Cal fer reserva prèvia al Cd’I.
Duració: 1 h 30 minuts
Preu: 4 €

 


Visita completa
Recorregut guiat per tot el recinte del castell que inclou un audiovisual sobre la història del castell i la relació del castell amb el territori que l’envolta, i la visita a l’església de Sant Pere, a l’exposició permanent del Centre d’Interpretació i a una cisterna d’aigua del segle XIV.
Duració: 1 h 30 minuts
Preus: 5 €; 4 € estudiants i carnet jove, jubilats i grups (mínim 12 persones); 3 € socis de l’AACG.
Gratuïta per a menors de 9 anys.
Recorregut guiat per tot el recinte del castell que inclou un audiovisual sobre la història del castell i la relació del castell amb el territori que l’envolta, i la visita a l’església de Sant Pere i a l’exposició permanent del Centre d’Interpretació. Com a cloenda es fa una degustació d’unes postres, vi piment i neules, elaborat seguint receptes de cuina medieval. Cal fer reserva prèvia al Cd’I.
Duració: 2 h
Preu: 5,50 €

 

Contacte:
Camí del Castell, s/n
08790 Gelida
93 779 01 46
ci@castellgelida.org
www.castell

http://www.gelida.cat/

Theme Tweaker by Unreal