Tradició de la castanyada: D’on ve

 

castanyada

 

A Catalunya , la nit del 31 d’octubre , és a dir aquesta mateixa nit , se celebra la nit de tots els sants amb la » castanyada » .

Aquí els deixo dues històries de com es va originar aquesta tradició :

En l’Edat Mitjana i per recordar a tots veïns la necessitat de resar pels difunts , durant la nit de tots els sants es tocaven les campanes de totes les parròquies i convents , de manera que el campaner necessitava d’ una gran aportació d’energia per recuperar-se del esforç.


Com que la castanya el fruit més abundant de la tardor , es recuperaven del cansament amb castanyes i petits glops de vi blanc, per fer-les més passeres . Com el nombre de campanars era molt elevat en aquells temps i al campaner s’anaven afegint les persones i familiars més pròxims, en un afany de voler compartir amb ell les seves penes i també els seus goigs , finalment tots acabaven menjant castanyes i bevent vi .
Més endavant , als pobles , a la tarda tots els homes es dedicaven a recollir castanyes , moniatos i llenya , les dones feien pastissets semblants als actuals » panellets » (uns pastissets fets a base d’ametlla mòlta i ensucrada ) i en arribar la nit es reunien tots al voltant del foc menjant-se les castanyes i els moniatos rostits a la llenya i els pastissets que havien portat les dones i així celebraven el final de la collita i resaven pels difunts .
També existia la tradició de que els nens havien de deixar castanyes amagades en algun racó de la casa perquè , a la nit , les ànimes dels que faltaven vinguessin a recollir-les i se les canviessin per » panellets » o codony ( depenent de la zona ) .
A la fi del segle XVIII el costum s’havia estès de tal manera que la castanya passa a ser un element de comerç i llavors fa la seva aparició la figura de les castanyeres , dones que torren les castanyes al foc i les venen en llocs de carrer . D’aquí el costum que a Catalunya, se celebri la nit de tots els sants menjant castanyes , regades amb vi dolç i panellets

AQUI US DEIXO UN POEMA DE LES castanyeres
Castanyeta , castanyeta
que en el foc estàs
salta , salta
que et cremaràs .
Castanyera, castanyera
que rostint castanyes estàs,
vés amb compte , vés amb compte
o et cremaràs . »

 

info de http://fotolog.miarroba.es/primeraluna/la-tradicion-de-la-castanada-en-cataluna-218/